Rozgniatam twaróg i łączę z dwoma tartymi składnikami. Ta pasta do pieczywa ma wyważony smak
Pasty są świetnym dodatkiem do pieczywa. Ich fenomen polega na tym, że za każdym razem mogą smakować nieco inaczej. Dzięki temu kanapki nie są nudne i potrafią zaskoczyć nas smakiem. Tak jak ta pasta twarogowa, która doskonale łączy w sobie smak słodki z ostrym. Efekt jest zadziwiająco smaczny.
Z jakiego twarogu zrobić pastę?
Na pastę twarogową można przeznaczyć różne rodzaje twarogu. Wszystko zależy od tego, jaką strukturę pasty preferujecie. Jeśli chcecie, by pasta była gładka, możecie wybrać twarożek kanapkowy, a nawet twaróg sernikowy. Lżejszą wersję pasty zrobicie z sera ricotta. Ja jednak wolę, gdy w paście są wyczuwalne grudki, dlatego sięgam po klasyczny twaróg klinek. Wybieram zwykle półtłusty, bo po rozgnieceniu jest aksamitny i niemal gładki.
Jak zrobić słodko-ostrą pastę twarogową?
By uzyskać efekt słodko-ostrej pasty, do twarogu dodałam dwa tarte składniki. Było to jabłko i chrzan. Pierwsze starłam sama na średnich oczkach, chrzan wzięłam gotowy ze słoiczka. Na 250 g twarogu dodałam połówkę słodkiego jabłka i 2 łyżeczki chrzanu. Całość doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam także posiekany szczypiorek, bo chciałam, żeby pasta nabrała bardziej apetycznego wyglądu. Myślę, że równie dobrze spisałaby się natka pietruszki.
Przepis: Słodko-ostra pasta twarogowa
Pasta z twarogu, chrzanu i jabłka
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 105 w każdej porcji
Składniki
- 250 g twarogu półtłustego
- 1/2 słodkiego jabłka
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- szczypior
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówTwaróg umieść w misce, rozgnieć go widelcem, by był w miarę gładki. Jabłko obierz, zetrzyj na małych lub średnich oczkach. Połącz oba składniki.
- Wykańczanie pastyDo pasty dodaj tarty chrzan i posiekany szczypiorek. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka: Pasta twarogowa najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Warto więc umieścić ją w zamykanym naczyniu i wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Powinna być spożyta w ciągu doby.
Jak podać słodko-ostrą pastę twarogową?
Słodko-ostra pasta twarogowa sama w sobie smakuje doskonale. Zwłaszcza gdy poda się ją na żytnim chlebie, pumperniklu lub pieczywie chrupkim. Można ją też użyć niczym masło, a więc posmarować pastą kromkę pieczywa, a potem położyć na niej np. plasterek wędzonego łososia czy dojrzewającej szynki.